Clubgeschiedenis
Van verleden tot heden
In de zomer van 1982 is door een groepje mensen gekeken naar de haalbaarheid om een tennisvereniging op te richten in Balkbrug. Deze mensen waren Bert ter Horst, Harrie Jonkers, Herman Moes, Henk Naber en Lammie Klok-Brouwer. Men begon met de voorbereidingen, zoals het kopen van een stukje bosgrond, het laten maken van tekening, het opstellen van het rapport `tennissport in Balkbrug' en nog vele andere zaken.
Op 9 februari 1983 werden de plannen door de gemeenteraad van de toenmalige gemeente Avereest goedgekeurd. Enkele weken later, om precies te zijn op 26 februari, kon er al begonnen worden met het kappen van het bos en het gereed maken van de ondergrond zodat de banen aangelegd konden worden. Ook kon er een noodgebouw worden aangeschaft dat dienst zou doen als clubgebouw.
Na twee maanden van hard werken kon de officiële opening plaatsvinden op 23 april 1983. De opening werd verricht door de burgemeester van Avereest, de heer E.R. Wieldraaier.
In de jaren van haar bestaan heeft T.C. de Reest de nieuwbouw van de kantine kunnen bewerkstelligen en werd er een kunstgrasbaan als vierde baan aangelegd. Ook de aanleg van de automatische beregeningsinstallatie, de drinkvoorzieningen op de banen en het grote gezellige terras mogen niet onvermeld blijven. Veel werk is gerealiseerd door de enorme inzet van de vele vrijwilligers. Zonder hun inzet was veel (financieel) niet haalbaar geweest.
Tijdens de feestelijkheden i.v.m. ons 25-jarig bestaan hield Harrie Jonkers een uitgebreide terugblik die we u hierbij niet willen onthouden.
Geen geld, geen tennissers maar wel de wens voor een eigen tennisclub
Een terugblik op de aanvang van onze vereniging en het zilveren jubileumfeest
BALKBRUG – Je hebt geen geld, geen mensen die een beetje konden tennissen maar wel de nadrukkelijke wens om een eigen tennisclub op te richten in Balkbrug en wat doe je dan? Dan ga je vol enthousiasme gewoon naar de gemeente (Avereest in die tijd nog) en vraagt om een startkapitaal van 30.000 gulden. En dan ook nog niet eens echt verbaasd staan te kijken wanneer de toenmalige burgemeester Wieldraaijer doodleuk aankondigt om dit idee met zijn medebestuurders te bespreken.
Normaal gesproken worden er eerst allerlei tegenwerpingen gedaan, moeten er lange procedures met ambtelijke adviezen geschreven en besproken worden, maar de initiatiefnemers kwamen blijkbaar op het juiste moment bij de gemeente.
Harry Jonkers, de eerste voorzitter van Tennisclub de Reest en een van de oprichters van het allereerste uur, herinnert zich de begintijd van onze tennisclub nog als een heftige periode. ‘We hadden eigenlijk helemaal niets’, vertelt Jonkers tijdens het jubileumfeest van februari 2008, ‘alleen de sterke wens om ook in Balkbrug een tennisclub te hebben.’ Er waren wel wat mensen die in omliggende dorpen als Nieuwleusen en Dedemsvaart een balletje sloegen, maar het zou toch veel leuker zijn geweest om dit gewoon in het eigen dorp te kunnen doen. Probleem was dat er geen geld was, er ook niet direct grond voorhanden was en dat er ook helemaal geen idee was hoeveel mensen lid zouden willen worden van de nieuw op te richten sportclub. Groot voordeel was wel dat de gemeente Avereest vanaf het allereerste begin positief tegenover het plan stond.
Het zal ongetwijfeld positief meegespeeld hebben dat de initiatiefnemers al hadden aangegeven alleen maar geld nodig te hebben. ‘We zouden zelf wel voor het onderhoud gaan zorgen’, vertelt Jonkers verder. Maar voor het zo ver was, moest er eerst iets zijn om voor te zorgen. Het geld van de gemeente Avereest kwam er, dat was de eerste drempel die genomen werd. Toen begon de zoektocht naar een geschikte locatie om de banen aan te leggen. Die grond werd gevonden achter de bestaande voetbalvelden. Probleem was echter dat er maar weinig ruimte zou zijn tussen die voetbalvelden en het kleine bosje en dat bomen kappen ook in die tijd niet een actie was waar gemeentebesturen nu snel voorstander van zijn. Toch verschenen de bulldozers al bijna sneller dan de pioniers in gedachten hadden. ‘Een volgend probleem was dat de banen naar onze mening niet goed ingetekend waren. Ze lagen veel te dicht op de voetbalvelden en dat was voor ons geen goede optie. De avond voordat de grond geëgaliseerd zou worden en de banen hun definitieve plaats zouden krijgen, zijn we met z’n allen druk bezig geweest om de banen op de juiste manier uit te zetten. Weliswaar gebeurde dat niet na overleg met de gemeente, maar hebben we zelf het initiatief genomen.’
Toen de bulldozers de volgende dag kwamen, werden de banen precies zo neergelegd als de initiatiefnemers wilden hebben. Met drie banen ging de jonge vereniging van start, maar men had nog meer wensen op het lijstje staan. Er moest natuurlijk een eigen kantine of clubhuis komen, maar de financiële middelen waren niet al te ruim voor handen. ‘Ondanks dat we alle hulp kregen, moesten we natuurlijk wel goed op de centen letten.’ Via de Rabobank kreeg de groep enthousiastelingen een bouwkeet op het oog. Die kon uiteindelijk voor 100 gulden gekocht worden en daarmee was het eerste clubhuis van Tennisclub de Reest een feit. Er moest nog wel even een nieuw dak op, want het oude was toch wel een behoorlijke zeef en dat kon natuurlijk niet. Met de toegezegde zelfwerkzaamheid werd toen al de eerste grote klus door de eigen vrijwilligers uitgevoerd.
Tennisclub de Reest werd opgericht op 8 februari 1983. Al vanaf het allereerste begin was er een flinke belangstelling voor de vereniging, want in het eerste jaar konden we direct al 125 leden inschrijven. Een prachtig aantal en een duidelijke bevestiging dat er behoefte was aan een tennisclub in Balkbrug. Van die 125 leden van het eerste uur is er nog steeds een aantal leden actief. Zij zijn dan ook tijdens de feestelijkheden rondom ons 25-jarig jubileum geëerd en opgenomen in onze eregalerij. Vanaf het eerste uur zijn lid geworden en gebleven:
Roelina ter Burg- Reurink, Hilda Dijk – Veldhoen, Frida de Groot – Otterman, Jan Haverkate, Gré ter Horst – Kisteman, Jannes Klok, Lammie Klok – Brouwer, Rob Muurling, Edwin Roozeboom en Henk Smink.
Het was niet het enige hoogtepunt van de feestavond van 2 februari 2008. Vanwege haar werkzaamheden in en rondom ons clubhuis, een taak die Roelina ter Burg al 25 jaar op haar genomen heeft, werd ze tot haar eigen verrassing bedankt met een eigen naambord. Het pad langs de gravelbanen heet vanaf dit seizoen de Roelina ter Burglaan. De initiatiefnemers hebben een grote waardering voor de inzet van Roelina en achtten haar (iets) te hoog, want zonder extra steun was het wel een hoog gegrepen opgave om het naambordje te onthullen. Een volgend hoogtepunt tijdens de avond was de opening van onze nieuwe oefenmuur.
Het heeft een tijdje geduurd, maar iedereen kent de uitspraak ‘maar dan heb je ook wat’. Naast ons clubhuis is een mooie, brede oefenmuur gekomen terwijl de oefenkooi voorzien is van een nette afwerking. De ballen kunnen er voorlopig niet meer uitgeslagen worden en dat is precies de bedoeling. Met de werkzaamheden rondom de oefenmuur laat Tennisclub de Reest ook na 25 jaren zien dat de zelfwerkzaamheid nog steeds hoog in het vaandel staat. Niet voor niets wordt er regelmatig een beroep gedaan op de vele leden om een of meer dagen flink de handen uit de mouwen te steken om de banen weer te prepareren voor een nieuw seizoen, om wekelijks het clubhuis weer schoon te maken en noem maar op.
Dat de onze tennisclub daardoor meerwaarde krijgt, mag ook wel blijken uit de komst van de meeste oud-bestuursleden naar de feestavond. Op die avond werden diverse herinneringen uit vroeger jaren weer opgehaald, contacten die wat waren weggezakt weer verstevigd en was er ook tijd voor een weerzien na vele jaren. Zelfs vanuit België kwamen de oud-bestuurders naar Balkbrug, want Tennisclub de Reest heeft bij velen een speciaal plekje in het hart gekregen en gehouden.